Siirry pääsisältöön

Onko niitä tekijöitä ja löytyykö töitä?

13.01.2023

Sari Pettersson, lyhyet hiukset, musta pusero ja aurinkolasit pään päällä. Katsoo kameraan ja hymyilee.Kuvittele, että olet jäänyt työttömäksi entisen työnantajasi supistaessa toimintojaan. Aiemmin identiteettiäsi määritellyt työ on pyyhkäisty pois ja huomaat masentuvasi kotona olemiseen. Työnhakutilanteessa koulutustasi arvostellaan vanhentuneeksi ja terveyspulmat tuovat lisähuolia arkeen. Työttömyysjaksosi venyy ja pitenee. Et päässytkään töihin niin nopeasti kuin olit ajatellut. Sinulle tarjotaan palkkatukea ja työkokeilua työllistämisen helpottamiseksi. Olet välityömarkkinoilla – vaaksan päässä työmarkkinoista.

Edellä on karrikoitu esimerkki työttömästä. Ketään ei hyödytä tilanne, jossa työllistäminen ei suju hyvin ja saldona on vain huonoja kokemuksia.

Moni ala huutaa työvoimapulaa – tarvitsemme lisää työvoimaa,jonka vuoksi osatyökykyisten ja pitkäaikaistyöttömien työllistämismahdollisuuksia pitäisi toteuttaa nyt eikä huomenna. Ketään ei hyödytä tilanne, jossa työllistyminen ei suju hyvin ja saldona on vain huonoja kokemuksia.

Asenneongelmia ja oikean tiedon puutetta on sekä yrityksissä että työttömillä. Tunteeko useamman vuoden työttömänä ollut nykypäivän työelämän vaatimukset? Työnantaja pohtii, osaako ja pystyykö työtön antamaan tarvittavan työpanoksen hänen yrityksessään? Vaatiiko perehdyttäminen tavallista enemmän aikaa ja voimia? Tarvitaan apukeinoja, joiden avulla saadaan nämä maailmat lähemmäs toisiaan. Välityömarkkinat ovat oiva keino tällaiselle kohtaamiselle.

Välityömarkkinoilta työllistyminen työmarkkinoille vaatii usein tukea ja ohjausta molempiin suuntiin. Hyppäys työelämään voi olla monelle liian suuri. Tällöin tarvitaan apukeinoja ja sopivan motivoivaa potkua työpaikan löytämiseksi. Kylmästi ajatellen voidaan sanoa, että niin kauan kuin työntekijä ei tuota, on työntekijä yrittäjälle pelkkä kuluerä. Kuitenkin jokainen onnistunut rekrytointi on yrittäjälle satsaus tulevaisuuteen. Hyvistä työntekijöistä halutaan pitää huolta ja sitouttaa heidät
omaan yritykseen. Työntekijät ovat yrityksen tärkein voimavara.

Työttömän työllistymiseen tarkoitetut erilaiset tuet jakavat osin mielipiteitä. Yrittäjien kanssa keskusteltuani on käynyt ilmi, ettei palkkatuki tai muu työllistämiseen liittyvä tuki saa olla syy rekrytointiin, mutta jos se madaltaa kynnystä työllistämiseen, ovat tuet paikallaan. Monesti kuulee manailtavan tukihakemusten olevan työläitä täyttää. On harmillista,
jos työllistäminen jää tekemättä byrokratian takia.

Välityömarkkinoilta voi ammentaa apua sekä työtön että työnantaja. Ohjaus, tuki perehdyttämiseen ja apu tukiviidakon selvittämiseen ovat tärkeitä apukeinoja, joita soisi käytettävän enemmän.

Yrittäjä, jos kuka, ymmärtää veronmaksajien tarpeellisuuden yhteiskunnallemme. Jokainen työtön, joka saadaan työllistettyä, on voitto meille kaikille. On tärkeää aktivoida työtön mahdollisimman nopeasti ja motivoida työhön. Tähän on pyritty työnhakijoita koskevalla lakimuutoksella. Se, miten hyvin tässä lopulta onnistutaan, jää nähtäväksi.

Sari Pettersson
Rauman kaupunginvaltuutettu (Kok.)
yrittäjä, palvelupäällikkö

Kirjoitus on julkaistu Kyvyt käyttöön Extra -lehdessä 2/2022, teemana työnantajayhteistyö.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!