Siirry pääsisältöön

Onnistumisen elämyksiä tukemassa

ti huhtik. 19 14:43:00 2016

Teksti: Kati Savela
Kuvat: Fanni-Laura Patanen

Kauppias Marko Säilynoja K-market Pasaatista Helsingissä on jo yli kymmenen vuoden ajan ottanut kauppaansa työssäoppijoita kokeilemaan, millaista kaupassa työskentely oikeasti on. Kassalla oloa tai hyllyjen täyttöä on tullut oppimaan esimerkiksi vammaisia ihmisiä läheisestä Pasilan toimintakeskuksesta.

Niinpä Säilynojalle ei ollut mikään kynnys vastata myöntävästi Ammattiopisto Luovin erityisopettaja Mari Mularille, joka tiedusteli, voisiko tulla liiketalouden perustutkinnon opiskelijoiden kanssa yhdessä harjoittelemaan kassatyötä.
- Harjoittelijoista on hyötyä minullekin. Kun he ovat oppineet työtehtävän perusteet, minulle ja muille työntekijöille jää enemmän aikaa rästitöille, Säilynoja kertoo yhden syyn myönteiselle asenteelleen.

Toiseksi hän haluaa antaa alasta kiinnostuneille mahdollisuuden kokeilla käytännön työtä, koska se on näille tarpeellista.
Säilynoja ei ole saanut opiskelijoilta suoraa palautetta siitä, miltä työskentely on tuntunut. Lyhyessä ajassa ei oikein ennätä syntyä luottamusta, jotta harjoittelemassa oleva uskaltaisi kertoa tuntemuksistaan. Opettajan kautta palautetta on tullut, useimmiten kiittävää.
- Oikean työn tekeminen on heistä yleensä paljon innostavampaa kuin opiskelu, Mulari naurahtaa.

Opettajasta työhön opastajan roolissa

Mari Mulari opetteli kassatyöskentelyn ensin itse, ja on sitten ottanut yhden opiskelijan kerrallaan harjoittelemaan muutamaksi tunniksi. Nyt hän on päässyt johdattamaan kolmea nuorta kassatyön saloihin.
Mulari on ottanut opettajana työhönvalmentajamaista otetta ollessaan mukana opiskelijan kanssa työssäoppimispaikan hakemisesta käytännön harjoitteluun saakka. Hän on käynyt keskusteluja työnkuvasta ja muista käytännöistä työnantajan eli kauppiaan kanssa työhönvalmentajan tapaan. Kauppiaalle työhönvalmentajan nimike ei ollut tuttu, mutta hän pitää hyvänä sitä, että tällainen tukilinkki opiskelijan ja työnantajan välillä on - riippumatta siitä, mikä tämän virallinen titteli on. Opiskelijan onnistumisen tukeminen on se juttu.

Säilynoja sanoo, että työnantajan olisi tärkeää tietää opiskelijan taustaa, jotta hän ei tahattomasti tekisi jotakin, mikä tuntuu toisesta hankalalta. Esimerkiksi kuulovammaiselle tulee puhua selkeästi ja autismin kirjoon kuuluvaan kontaktin saaminen voi olla vaikeaa, mikä on hyvä myös tietää.
- Työkokemuksen lisäksi opiskelijat saavat onnistumisen kokemuksia, ja moni on sanonut iloisena kassatyön olleen yllättävän kivaa, Mulari kertoo.

Iloa ja oppimista on kauppias Säilynojan mukaan tapahtunut myös henkilökunnan puolella. Kaikki voittavat.

Lauri Suominen on ensimmäisen vuoden opiskelija, joka oli opettajansa kanssa opettelemassa kassalla työskentelyä K-market Pasaatissa. Kuvassa myös kauppias Marko Säilynoja.

 


 

Kuvaaja on Fanni-Laura Patanen, 27-vuotias opiskelija Helsingistä. Hän opiskelee viimeistä vuotta audiovisuaalista viestintää Ammattiopisto Luovissa ja valmistuu media-assistentiksi keväällä 2016.