Siirry pääsisältöön

Työn mukautukset ja uusi tehtävänkuva auttoivat jatkamaan työssä psorista huolimatta

16.06.2022

Teksti: Kati Savela-Vilmari
Kuvat: Veikko Somerpuro, Helsingin Yliopisto ja
Jutta Varis

Jutta Varis valkeassa takissa laboratoriossa.
Kuva: Veikko Somerjoki, Helsingin yliopisto

Jutta Variksella todettiin nuorena ihopsoriasis. Sitä ei nähty ammatinvalinnan esteeksi, mutta kun työnkuvaan tuli mm. kemikaalijätteiden hävittämistä, iho ei kestänyt sitä. Psoriasis laajeni niveliin. Silläkin on vaikutuksensa työn tekemiseen. Työnkuvaa laboratoriomestarina on onneksi voitu muuttaa.

– Työ mukautuu psoriin ja psori työhön, Jutta Varis tiivistää psoriasiksen vaikutuksen työelämäänsä.
Psoriasis voi oireilla kaikilla ihoalueilla, mutta tyypillisimpiä paikkoja ovat kyynärpäät, polvet ja hiuspohja. Joskus kutina on pahin oire. Sairaus ei tosin liiemmälti jousta, ja se on huomioitava työnkuvassa. Ratkaisuja on löytynyt sekä työtä mukauttamalla että työtehtävää vaihtamalla.

Variksen sairaus puhkesi 13-vuotiaana. Hänen isällään ja isoisällään oli myös psoriasis. Sen puhkeamiseen
vaikuttaa perinnöllinen alttius. Varis oli haaveillut jo nuorena kondiittorin opinnoista. Psoridiagnoosin tehnyt lääkäri lähetti hänet allergiatesteihin ja totesi, ettei psoriasis ole este unelmalle.

Sokeri tuntui kuitenkin olevan psorin pahin laukaisija, eivätkä märkätyöt ja hansikkaiden käyttö helpottaneet ihon tilannetta. Jutta Varis jatkoi opintoja suoraan elintarviketeknikoksi.

– Työskentelin valmistuttuani äitiyslomasijaisena kosmetiikkateollisuuden laboratoriossa. Intoni perehtyä ihonhoitoon oli työhön hakiessa plussaa. Jatkoin opiskelemaan biotekniikkaa, mutta opinnot jäivät hetkeksi sivuun äidiksi tulon takia.

Työnkuvan muutosten ja kurssien avulla oireet kuriinVaris kaataa vaaratonta agarliuosta maljoille. Sormet ovat kovilla litran pulloakin puristaessa, mutta pienempään ei voi siirtyä, koska agar kuohuu autoklaavissa eli paineastiassa.

Varis teki muutaman vuoden laadunvalvonta- ja laboratorioalan sijaisuuksia ja suoritti kemikaaliriskien hallinnan erikoisammattitutkinnon. Hän aloitti työt Helsingin yliopiston Elintarviketeknologian laboratoriomestarina vuonna 2006. Toimenkuvan piti olla lähinnä tarvikkeiden tilausta, laboratorioiden ja laatujärjestelmän ylläpitoa, mutta hän huomasi tekevänsä kaikki osaston jäteneutraloinnit ja kemikaalijätteiden hävitykset. Työterveyslääkäri määräsi hänet muutama vuosi myöhemmin ihopsorin takia pois kemiallisista laboratoriotöistä. Hän hyödynsi avautuneen tilaisuuden siirtyä aistinvaraisen laadunvalvonnan laboratorioon.

– Silloinen aistitutkimuksen professori Hely Tuorila kannusti minua maisteriopintoihin, jotta toimenkuvaani avautuisi uusia mahdollisuuksia. Jouduin kuitenkin tuuraamaan raskaana olevaa kollegaa kemikaalijätteiden hävitykseen ja kädet räjähtivät pahaan kuntoon, hän kertaa tilannetta.

– Opiskelun ansiosta keksin tavan saada ihoni pysymään työkunnossa.

Elintarviketieteiden apulaisprofessori Kirsi Mikkonen kertoi pakkausteknologian luennoilla glyserolin suojaominaisuuksista. Fysikaalisen kemian kurssilla käsiteltiin suolan vedensidontaominaisuuksia ja mikrobiologian kurssilla sain tehdä viljelyn tulehtuneista sormistani. Psori-iho tarvitsee runsaasti vettä ja apua veden sidontaan.

Nivelpsoriasis diagnosoitiin, lääke etsinnässä

Nivelpsoriasis alkoi oireilla pahemmin vuonna 2017 kaasupullon kanssa sattuneen työtapaturman jälkeen. Tapaturma sattui, koska Variksen käsien puristusvoima oli heikentynyt.

– Äkkiä 350 litran nestetyppisäiliö ei suostunut enää siirtymään käsivoimillani. Sain luvan hankkia kevyemmän 200 litran typpisäiliön, mutta sekin alkoi pistää vuoden sisällä hanttiin. Korona-ajan alettua jouduin nostelemaan
20-kiloisia säkkejä ja tyhjentämään kellarivarastoista muutaman tonnin arkistot. Ranteet ja sormet alkoivat turvota rasituksesta niin, että jouduin pari kertaa työterveyslääkärin juttusille.

Työterveyslääkäri piti nivelpsoriepäilyä mahdollisena ja kirjoitti lähetteen työterveyshuollon reumatologille, joka vahvisti epäilyn ja ohjasi Variksen kunnalliselle reumatologille. Joulukuussa 2021 hän sai nivelpsoridiagnoosin ja lääkityskokeilut alkoivat.

Nivelpsoriasiksen oireita ovat jäykkyys ja liikearkuus erityisesti aamuisin sekä nivelten turvotus ja kuumotus. Nivelissä, lihaksissa ja jänteissä voi esiintyä paineluarkuutta. Nivelpsoriasis tulee usein vuosia kestäneen ihopsorin seurauksena.

Ensimmäiset lääkekokeilut johtivat sairauslomaan. Sorminivelet olivat niin kipeät, että sähköpostit piti hoitaa kännykän puheentunnistusohjelmalla, ja jalat kipeytyivät niin, että kävely oli vaikeaa. Edessä olivat työkykyneuvottelut.
Sopivaa lääkitystä haetaan vielä keväällä 2022. Vuorossa on biologisten lääkkeiden kokeilu. Ne ovat kalliita, mutta Jutta Varis saa niistä Kela-korvauksen.

Projektisuunnittelijan tehtävään osin sairauden takia

Kuva: Veikko Somerpuro, Helsingin yliopisto

Jukka Varis vihreiden ja punaisten kaapien edessä.

Varis toteaa, että onneksi yliopisto on täynnä nuoria tutkijoita. Pääosa laboratoriomestarin toimenkuvaan kuuluvasta fyysisestä työstä siirrettiin nuorelle kollegalle, joka otti mielellään kaasupullot ja typpisäiliöt lihaskuntoharjoitteluna omaan toimenkuvaansa! Muutkin tehtävät saatiin jaettua.

Varis oli jo muutaman vuoden työskennellyt sienimyseelien kanssa ja pääsi siirtymään syyskuussa 2021 startanneeseen Business Finlandin rahoittamaan MyShroom-tutkimukseen, jossa kehitetään ruokasienimyseelistä elintarviketeollisuuden hävikkimateriaaleja hyödyntävää uutta elintarviketta.

– Aloitin osa-aikaisena projektisuunnittelijana, ja vuoden lopulla ryhmään löydettiin PostDoc-tutkija. Tammikuussa osa-aikasairausloman päättyessä sain apukäsiksi Erasmus-opiskelijan, joka tekee opinnäytetyötään projektille. Maaliskuussa aloitti vielä laboranttiopiskelija, joten apukäsiä riittää, hän iloitsee.

Hän hoiti tutkimusavustajan tehtävää 25-prosenttisena laboratoriomestarin toimen ohessa. Itse asiassa terveenä hän ei olisi luultavasti päässyt siirtymään projektiin. Kun työnkuvaa jouduttiin työkykyneuvotteluissa miettimään uudelleen ja hän oli ollut mm. tekemässä projektin rahoitushakemusta, tilanne ratkesi parhain päin.

Raskaiden märkätöiden välttelyn lisäksi Varis koettaa ylläpitää mahdollisimman hyvää tilannetta mm. terveellisellä ruokavaliolla ja ihoa kosteuttamalla. Stressi pahentaa helposti oireita. Fysioterapeutti on auttanut työergonomian tarkistamisessa ja Varis on saanut käyttöönsä apuvälineitä, rullahiiren ja kevyen näppäimistön.

Kuntoutuksista ja sopeutumisvalmennuksesta hyödyt irti

Jutta Varis on osallistunut kuntoutusjaksoille. Vuonna 2019 hän oli kahden viikon aurinkopainotteisessa kuntoutuksessa Kanarian saarilla, Psoriasisliiton tuella.

Jutta oikeassa kädessä iron grip -koukut.Kelan KIILA-kuntoutuksessa hän on myös ollut. KIILA on työelämässä oleville alle 67-vuotiaille tarkoitettu kuntoutus, jossa etsitään ratkaisuja työkyvyn tukemiseksi. Kelan tukemassa sopeutumisvalmennuksessa Varis oli keväällä 2022 neljä päivää ja sai sieltä hyödyllistä tietoa mm. reumalääkäriltä, psykologilta ja ravitsemusterapeutilta. Vertaistuen kautta hän puolestaan kuuli mm. tarttumista helpottavista apuvälineistä.

Sopeutumisvalmennuksen kolme lisäpäivää ovat syksyllä. Kuntoutuksista hän on kuullut työterveyshoitajalta, mistä hän antaa ison kiitoksen.

Varis on ollut Psoriasisliiton jäsen vuosia. Hän on käynyt vertaistukiohjauskoulutuksenkin.

– Toisaalta vertaiskokemusten jakaminen on helpottavaa, mutta välillä sairauden etenemisestä kuulee asioita, joita ei haluaisi ajatella.

Tulevaisuuteen nivelpsorin kanssa Varis suhtautuu varovaisen luottavaisesti.

– Välillä se pelottaa, mutta huumorilla tästä ovat muutkin selvinneet.

Artikkeli on julkaistu alunperin Kyvyt käyttöön -lehdessä 1/2022.

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!