Siirry pääsisältöön

Työpajojen ja etsivän nuorisotyön risut ja ruusut kuntakokeiluille

04.04.2022


Teksti: Anne Kallio

Asiantuntija Reetta Pietikäinen Into - etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ry:stä esitteli Työllisyyden kuntakokeilujen kautta pysyvään malliin -webinaarissa (kts. s. 12) työpajojen ja etsivän nuorisotyön toimijoille suunnatun kyselyn tuloksia (N=191). Vastaajista 23 % toimi osana kuntakokeiluorganisaatiota.

Kyselyssä kartoitettiin, miten vastaajat näkivät kuntakokeilun toimivan yleisesti. Vastaajista (N=158) 29 % koki sen toimivan hyvin tai erinomaisesti, 29 % kohtalaisesti ja 42 % välttävästi tai heikosti. Kritiikkiä kuntakokeilut saivat resurssivajeesta, toimimattomista prosesseista ja puutteellisesta yhteistyöstä. Keskeisenä haasteena työpajatoimijat pitivät heikkoa asiakasohjausta. Erityisesti palveluntuottaja-työpajoille tämän nähtiin aiheuttavan taloudellisesti kriittisiä seurauksia.

Positiivista palautetta kuntakokeilut saivat asiakaslähtöisestä ja kokonaisvaltaisesta toiminnasta sekä toimijoiden tuntemuksesta (vieraillaan työpajoilla). Saman katon alla yhteistyön ja yhteisen kehittämisen nähtiin toimivan hyvin. Lähipalvelutavoitteessa on paikoin jo onnistuttu. Oli myös kokemus, että työnäky on yhteinen, ja työskentely jatkosuunnitelmiin tulee nuoren tarve ja tavoitteet edellä.

Artikkeli on julkaistu Aluetoiminnan Kyvyt käyttöön Extra -lehdessä 2/2021 (pdf aukeaa uuteen välilehteen)

Kommentointi

Huom. Kommentin jättämällä yhteystietosi, myös sähköpostiosoite, eivät tule Vatesin tietoon. Jos toivot Vatesilta vastausta kommenttiisi, ole hyvä ja lähetä yhteystietosi kommentin kera myös seuraavaan osoitteeseen:kati.savela-vilmari(at)vates.fi Kiitos!